Volvo Hot Rod

Leif Tufvesson, een van Zwedens meest gerenommeerde particuliere autobouwers, presenteert zijn heetste creatie tot nu toe: de Caresto V8 Speedster.

carestospeedsterv8.jpg

Leif Tufvesson werkte voorheen bij het Volvo Concept Center en was zes jaar hoofd van de ontwikkelingsafdeling van de Zweedse supersportwagenfabrikant Koenigsegg. Zijn creaties, die hij zowel ontwerpt als bouwt, worden overladen met onderscheidingen en prijzen. Op de SEMA Show in Las Vegas – het grootste tentoonstellingsplatform voor gespecialiseerde autobouwers ter wereld – won hij in 2004 met zijn T6 Roadster (ook met Volvo-motor) al de prestigieuze ‘Hot Rod of the Year’ award van het tijdschrift Hot Rod Magazine.
Deze nieuwe Speedster, die compleet is gemaakt van aluminium en koolstofvezel en een geavanceerd sportonderstel heeft, is voorzien van een V8-middenmotor van Volvo.

carestospeedsterv8(2).jpg

Tufvesson: “Ik wilde een auto bouwen die evenveel ‘fun’ was om naar te kijken als om in te rijden. Hoogwaardige rijeigenschappen hebben nooit geteld voor traditionele hot rods. Maar ik wilde juist uitstekende rijeigenschappen. Dat heb ik bereikt door de motor in het midden te plaatsen. Dat levert een ideale gewichtsverdeling op van 60/40 (achter/voor).”

Het lederen interieur is prachtig verfijnd genaaid en het geheel ademt een nostalgische retrosfeer. Het stuurwiel, de bedieningsinstrumenten en de pookknop komen uit de rekken van Volvo, evenals de V8-motor, de automatische zesversnellingsbak en het elektronische systeem van de auto. De motor is fijnzinnig getuned, met het milieu in het achterhoofd, en geschikt gemaakt voor het gebruik van ethanol.

Een flink aantal van de onderdelen van de V8 Speedster verdient een eervolle vermelding. De afneembare hardtop van composietvezel, de drie in het bodywork geïntegreerde achteruitkijkcamera’s, de geavanceerde techniek van de achterlichten, het uitlaateindstuk en de koplampbehuizing voor de Hella xenonverlichting. En – niet het minst belangrijk – het paneel dat automatisch openschuift om extra frisse lucht onder de motorkap binnen te laten.
Naast al dat moois is Tufvesson er ook in geslaagd de Speedster een uiterst inspirerend motorgeluid mee te geven. Volvo’s nieuwe V8 ademt door zijn fraaie, vuistdikke uitlaatpijpen een opwindende grom uit, die meer als racen klinkt dan als cruisen. Een fraaiere handtekening kan een Sport Rod niet zetten.

Interesse? De Caresto V8 Speedster moet zo’n 265.000 euro neertellen.

0 Comments on “Volvo Hot Rod

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*