Verkeershufters niet straffen maar bewust maken

verkeershufters1Verkeershufters niet straffen maar bewust maken

Vandaag las ik het nieuws dat PvdA en VVD ‘de aanval’ openen op de kleine groep verkeershufters die een groot deel van de overtredingen en ongevallen veroorzaken. Bij elke overtreding stijgt de ‘hufterboete’, tot celstraf aan toe. Ik vraag me ernstig af of een ‘oorlog tegen de hufters’ een goede manier is om dit probleem – veroorzaakt door een heel kleine groep mensen – aan te pakken. Mijn ideeen hierover zijn anders.

Het gaat in ieder geval om automobilisten die te hard door woonwijken scheuren, dronken achter het stuur zitten, bumperkleven of stoplichten negeren. Uit recent onderzoek blijkt dat een groep van enkele duizenden automobilisten, 0,1 procent van alle weggebruikers, verantwoordelijk is voor 6 procent van de ongelukken. Daar moet iets aan gebeuren, vindt de initiator van het verkeersplan, de PvdA. ‘Er moet een eind komen aan het asociale gedrag van mensen die stelselmatig lak hebben aan de regels,’ zegt Kamerlid Attje Kuiken. ‘We moeten voorkomen dat deze hufters er steeds met een relatief lichte straf vanaf komen en weer opnieuw in de fout kunnen gaan.’

Verkeershufters4

Wat mij betreft is dit hetzelfde fenomeen als ‘de oorlog tegen drugs’ in Amerika en de ‘oorlog tegen misdaad’. Heeft het geholpen? Nee! Er is meer drugs in omloop dan ooit en de misdaad floreert in het land van de ‘onbegrensde mogelijkheden’. Je kunt negatiefs niet met negatiefs bestrijden. Negatiefs ‘bestrijd’ je alleen met liefde. Ik pleit er dus voor om deze mensen, die duidelijk in de war zijn, niet te straffen. Wat heeft het voor zin om hen geld te laten betalen of op te sluiten? Daarvan worden ze alleen nog maar agressiever. Uiteraard heb ik de wijsheid niet in pacht, maar het lijkt mij een veel beter idee om deze mensen verplicht een bewustwordingstraject te laten volgen dat hen kennis laat maken met de gevolgen van hun daden.

verkeershufters3

Zo kun je verkeershufters bijvoorbeeld gehandicapten, die een ongeluk kregen door hun roekeloze rijgedrag, verplichten deze mensen over een langere periode te helpen. Ze moeten met het verdriet van nabestaanden van verongelukten geconfronteerd worden. En ook lijkt het mij goed om deze mensen mindfullness-trainingen te bieden – ook weer zodat ze zich bewuster worden van hun eigen destructieve en agressieve gedrag zodat dit verandert. Een uitlaatklep voor agressie kan geboden worden in de vorm van martial arts-lessen waarbij wordt gewerkt aan innerlijke kracht en/of het meedoen aan teamsporten waarbij ze meer eenheidsgevoel krijgen.

Dit is de weg van liefde, en die mag ik graag berijden!

15 Comments on “Verkeershufters niet straffen maar bewust maken

 1. In Duitsland is (of was?) er ook zoiets: De Idiotenprüfung.
  In principe ben ik met je eens dat je dergelijke verkeerszondaars eens moet confronteren met de ellende die ze (mogelijk) veroorzaken. Aan de andere kant vraag ik me af of de slachtoffers daar nou zo blij mee zijn, of mee geholpen worden. De verkeershufters zullen niet ineens vol overgave slachtoffers gaan helpen, daar zijn ze te hufterig voor…

 2. In geval dat de familie en/of slachtoffer het niet wil, kun je altijd nog voor mindfullnesstrainingen kiezen. Je bestrijdt vuur niet met vuur, maar met water. Bovendien moet je je afvragen of je iemand het label ‘hufter’ moet opplakken. Geen betere manier om te kwetsen en dat leidt alleen maar tot meer ongewenst gedrag. Liefde is het antwoord!

 3. Kom een heel eind mee in je denkwijze, Viola, maar denk dat de kans van slagen recht evenredig is aan de motivatie van de ‘zondaar’ (of hoe je hem/haar wil noemen). En die zal vermoed ik doorgaans niet zo veel zin hebben in een training of confrontatie.

  • Nee, niet mee eens Wim. Want dan is het gebeuren weer geldgemotiveerd. Daar moeten we nu juist vanaf. Het hart moet geraakt worden. En dat doe je door mensen ermee in contact te brengen.

 4. Klopt, maar dan kiezen de veelplegers er dus wel zelf voor om met de slachtoffers geconfronteerd te worden, ook al is dat omdat ze dan minder boete hoeven te betalen.
  Zou het wel goed vinden wanneer jouw benadering eens een paar jaar uitgeprobeerd zou worden. Ben benieuwd naar de effecten…

 5. Wat een goed idee Viola! En het hoeft vlgs mij helemaal niet zo te zijn dat de dader met “zijn eigen” slachtoffer geconfronteerd wordt, om effectief te zijn. En er zijn ook genoeg slachtoffers van enkelzijdige ongelukken die hier juist een rol in kunnen spelen.

  Ik denk ook dat als je iemand een negatief stempel geeft, bijv. hufter, hij/zij zich vanzelf zo gaat gedragen of dat gedrag volhoudt. Waarom zou ik vriendelijk en voorkomend zijn als iemand mij een hufter noemt?

  Als straffen zin had, zaten onze gevangenissen niet zo vol. Als straffen zin had, had ik geen verkeersboetes gehad. We zouden veel meer toe moeten naar: ok, je hebt iets fout gedaan, pas als je voldoende laat zien dat je het goed kan, laten we je weer gaan. En we helpen je er bij om het goed te kunnen doen. En we helpen je nadien ook om het goed te blijven doen.
  Dan zou het ook nog best eens kunnen helpen om een deel van de kosten te laten betalen door degene die in de fout is gegaan. Maar dat is wat anders dan een boete.
  Het nadeel vind ik ook: boete betaald, boete gedaan, dus hop op naar de volgende overtreding, gedane zaken nemen geen keer immers. Ok, je kunt het vervelend gaan vinden vaak boetes te moeten betalen, maar daar is de pakkans te klein voor.

  • Kijk, dat bedoel ik. Helemaal eens Elske. Daar moeten we naartoe. Halleluja! En het is haalbaar ook. Alleen zal de regering zeggen dat dit geld gaat kosten, terwijl straffen geld oplevert. Daarom moeten we met z’n allen iets aan de huidige regeringsvorm doen. Daar hebben we met z’n allen invloed op. Als de meerderheid niet meer stemt, moet het wel anders, dan is er nl geen draagvlak meer.

  • Er bestaan wat mij betreft geen ‘hufters’ alleen is er sprake van ‘hufterig gedrag’ dat is ontstaan uit conditioneringen. Het kan echt veranderd worden hoor Wim, als je maar weet hoe. In ieder geval niet met straffen.

 6. Wim, dat er echt hufters bestaan die zich nergens wat van aantrekken, is inderdaad een feit. Maar die mensen hufters noemen en ze alleen een boete opleggen gaat daar ook niks in veranderen. Die mensen moeten geholpen worden door een psycholoog en daar moet inderdaad wel heel veel hulp bij, wil het verschil maken. Maar je wilt toch dat het uiteindelijk een verschil maakt mijns inziens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*