Peugeot Museum heropend

Kachel je deze zomer richting Douce France? Overweeg dan eens een uitgebreide pitsstop bij het Musée de l’Aventure Peugeot. Het museum is gelegen in het plaatsje Sochaux, tussen Besançon en Mulhouse en herbergt veel van Peugeots illustere historie.

Peugeot-Sochaux_museum

Het was Pierre Peugeot die in 1982 op het idee kwam om het erfgoed van de familie en de firma een plaats te geven in de vorm van een museum. In 1988 werd het museum met werkplaats geopend. In juni 2000 werd de expositie- en ontvangstruimte verdrievoudigd. Inmiddels hebben sinds de opening al 1.600.000 bezoekers het museum ontdekt.
Dit jaar werd het museum nog eens een deel heringedeeld, met plaats voor 35 extra klassiekers. Een virtuele audiogids toont alle highlights van Het Merk dat dit jaar zijn 200-jarig bestaan viert.

carla_bruni_woody_allen

Ook filmmaker Woody Allen houdt van de klassiekers uit de Peugeot-collectie. Voor zijn nieuwste film ‘Midnight in Paris’ die in 2011 zal verschijnen en waarin een rol voor presidentsvrouw Carla Bruni-Sarkozy is weggelegd, doet hij een beroep op negen  klassiekers uit de collectie van het Musée de l’Aventure Peugeot.

Peugeot 601 Eclipse

Onder de vierwiel-vedettes bevinden zich Type 184 uit 1928 (foto verderop) en de hierboven afgebeelde 601 Eclipse, voorloper van de 206/207 CC. Dit zijn twee juweeltjes van het museum en Het Merk, aldus museumdirecteur Loïc Henouïl. De auto’s worden in Allen’s film rijdend gefilmd. Dit is een mooie gelegenheid voor de fonkelende en krasse tachtigjarigen om de know how te tonen van de museumwerkplaats die als enige in Frankrijk in staat is auto’s te restaureren zonder hulp van buitenaf.

 Peugeot_Type_184

Uniek is tevens dat het Musée de l’Aventure Peugeot het enige automuseum is, waar je als bezoeker een ritje van enkele kilometers kunt maken in één van de klassiekers. Je kunt dan rijden in de auto van je grootouders of – voor de oudere blogbezoekers – in het model waarin je zelf hebt leren rijden. De auto’s staan dagelijks klaar en zijn speciaal geprepareerd door de medewerkers van de werkplaats van het Museum.

1 Comment on “Peugeot Museum heropend

  1. C`est une miracle, Viola je schijft formidabele stukjes, je gaat op vakantie als ik reageer en je houd van auto`s en honkballen. Je combinatie`s van gerechten zijn verrukkelijk. Ik heb nog geen hapje geproeft en ik weet zeker dat ik ludduvuddu een keer op mijn bordje krijg.
    Hoe kan ik nou zo oud zijn als mijn grootvader?
    Ik geef toe dat ik een oudere blokbezoeker ben, echter de verhouding is zo ongeveer als de heer Sarkozy & Carla en Woody Allen weet ook hoe je oude wijn schenkt. De foto van de 601 Eclipse is een ecole voorbeeld hoe je een auto letterlijk en figuurlijk vereeuwigd. Tres chicque!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*