Opening Louwman Museum

L-windwijzer

Net naar de opening van het Louwman museum in Den Haag geweest. En: wat een feest! Zoals regelmatige bezoekers/sters weten ben ik totaal niet van de oude auto’s. Maar als je ze dan allemaal bij elkaar veegt en in een museum zet, kan ik weer wel enthousiast raken.

L-hal2

De collectie van Evert Louwman is niet alleen zeer indrukwekkend qua diversiteit, maar het viel me ook op hoe VEEL klassieke auto’s hij in de loop der tijd heeft weten te verzamelen. In dit museum staan er ruim 230.

L-Zebra

Daarnaast is er ook een enorme collectie schilderijen, oude posters en billboards en andere (auto) trivia  te vinden in het museum – dat overigens groots is ontworpen door een Amerikaanse architect. En dan staat niet eens alles er! Een deel van de autocollectie blijft in Raamsdonksveer en wordt bij speciale gelegenheden gebruikt – en/of voor wisseltentoonstellingen in Den Haag.

L-mascotte

(Mijn voeten eronder, haha).

Tijdens de korte persconferentie vertelde Louwman dat hij met dit museum vooral beoogt om de geschiedenis en de emotie van het automobiel weer te geven. “Een rijtuig dat vanzelf reed, was een sensatie eind 1800, zonder paard!” Hij kan er zeer enthousiast over vertellen en ik moet zeggen dat ik het museum on-Nederlands mooi, zeer sfeervol en uitermate smaakvol vind.

L-Teardrop

Louwmans eigen favoriet is deze Talbot Lago uit 1937, een model dat Teardrop heet. “Die is zo geraffineerd, daar krijg je gewoon Teardrops van in je ogen,” aldus Louwman. Hij wil ook vooral dat zijn museum generaties lang  zal voortleven. Ik denk dat dat wel gaat lukken. Het wordt vanmiddag door Koningin Beatrix geopend, en is vanaf morgen, 3 juli 2010 open voor publiek. Hier meer foto’s van de Autobloggers.

L-overview

L-Bugatti-doorgang

 L-dodgebrothers

L-rolls

L-voorkant1

L-zaaltjemetauto

L-Koningin

(Evert Louwman himself  met Koningin Beatrix).

Mijn mindset dat ‘oude auto’s alleen leuk zijn in een museum’ werd op de terugweg naar huis overigens nog eens bekrachtigd toen ik voor een verkeerslicht stond en aan de andere kant van de weg een oude Porsche zag staan, met Wegenwachter erbij. Toen ik wat beter keek, bleek het collega Bas van Werven (BNR Nieuwsradio) te zijn, die door de panne (iets met een versnellingspook die los zat?) niet naar de opening van het museum kon.

L-BasVanWerven

Dus ik kon het natuurlijk niet nalaten om even te stoppen en hem te vragen of hij niet eens een nieuwe Porsche moest kopen… 😉 Hij antwoordde heel stoer: ‘Nee, ben je gek’ Maar de zweetdruppels op zijn voorhoofd tellende dacht ik bij mezelf: jaja… 😆

bas van werven

5 Comments on “Opening Louwman Museum

  1. Klassieke auto’s zijn meestal wel eenvoudig langs de weg te repareren, in tegenstelling tot de moderne auto’s waar de elektronica je parten kan spelen. 😉

    Maar goed, ieder z’n voorkeur. Ik vind klassieke auto’s vooral leuk als ze rijden (of als ik er aan mag sleutelen). Bij voorkeur op het circuit. Stilstaande klassiekers in een museum kunnen mij minder bekoren. Ik mis dan de geur, de geluiden en dergelijke. Maar het Louwman museum ziet er wel erg puik uit moet ik zeggen… Toch maar eens een kijkje nemen?

  2. Tja, is voor mij tijd he… 😉 Bij mijn weten heb ik keurig overgeschreven wat er op het bordje stond. Of ik had dringend koffie nodig, of stond het bordje bij de verkeerde auto? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*