Nieuw automerk

Zo heel af en toe ontstaan er nieuwe merken. Op de show van Detroit ga ik in januari een kersverse bekijken, namelijk de eerste van Fisker Automotive. De man hierachter is Henrik Fisker, geen onbekende in het vak, want hij ontwierp moois als de BMW Z8, de Aston DB9 en de V8 Vantage. Zijn nieuwe brainwave is een vierdeurs plug-in hybride in een zeer sportief jasje.

 De topsnelheid van de nieuweling zal volgens de makers ongeveer gelijk zijn aan de BMW 5 serie, maar hij loopt puur op elektrische energie uit een systeem dat speciaal voor dit model is ontworpen door Quantum Technologies. Veel details over dit debuutmodel zijn er nog niet, wel dat de prijzen zullen beginnen bij 80.000 dollar en dat de nog naamloze beauty eind 2009 te koop is.

4 Comments on “Nieuw automerk

 1. Fisker Karma
  “The design is final and will be put to market in the form seen next week at Detroit, with the first 99 examples to be numbered and signed by Henrik Fisker – produced in the colour and trim of the show vehicle.” (WCF, 11 januari 2008 ;))

 2. Beschouw je de Fisker Tramonto en Latigo CS als rebodies van de BMW 6, dan is de Karma inderdaad de allereerste wagen die Henrik en de zijnen in mekaar knustelen. Waarschijnlijk daarmee dat ze naast Fisker Coachbuild (dat de veelbelovende Artega GT van een knap kostuum voorzag) nu ook Fisker Automotive opgericht hebben.

  Benieuwd wat het bereik en gewicht van de Karma wordt.

 3. Op deze 14e januari ging de nieuwe website van Fisker op het net, maar technische informatie zie je nog nauwelijks…
  Het bereik zou 50 mijl zijn (=80 kilometer) op li-ion; voldoende voor ‘normaal’ dagelijks gebruik. En met assistentie van de verbrandingsmotor moet duizend kilometer best lukken 😉

  Nadere details hoor je vast van Viola, want vandaag werd de Karma officieel gepresenteerd in Detroit.

 4. Hi daar, ja, ik heb met opgetrokken wenkbrauwen staan kijken naar die Fisker. Mooi model, maar ik heb me er niet in de techniek verdiept, want volgens mij hebben zij nog een lange weg te gaan voordat ze serieuze business gaan doen. Foto’s volgen morgen. Maar Wouter van Autoblog heeft er misschien al iets over gepost, kijk daar maar even.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*