Mannenauto – Vrouwenauto: gezeik!

 Na al die aangename persreizen van vorige week is het nu hoog tijd voor het broodnodige GEZEIK. En dames, heren, laat vooral je reactie erop achter. Ik vind het interessant om te horen/lezen hoe jullie over dit onderwerp denken.

Vorige week was ik dus te gast bij het merk Volkswagen dat haar nieuwe Scirocco presenteerde. Tijdens de persbijeenkomst kregen we het marketingfilmpje te zien waarbij een onderdeel bestond uit het positioneren van de auto in een doelgroep. Er kwamen twee foto’s tevoorschijn. Op de een prijkte een jongeman van rond de twintig. Op de ander een man van middelbare leeftijd (volgens mij niet ouder dan 30, maar alla) die beiden de camera inlachten. “De Scirocco is een auto voor mannen tussen de 20 en de 50”, zo luidde de boodschap. Geen vrouw te bekennen in dit verhaal.

Die kwam pas later, want er werd trots gemeld dat Volkswagen een deal heeft gesloten met de makers van het programma ‘Germany’s Next Topmodel’.  Volkswagen heeft een speciale kalender gemaakt waarin de Scirocco samen met Germany’s next topmodel de hoofdrol speelt. Volkswagen heeft als hoofdsponsor van het programma de 17-jarige winnares tevens een nieuwe Scirocco cadeau gedaan. Argh…, je begrijpt, ik moest een teiltje…

We kregen er een foto te zien van de (tien?) deelneemsters aan dit programma die gezellig over de auto gedrapeerd lagen, cq er tegenaan hingen. Volgens mij kijken meisjes van tussen de 16 en 22 jaar naar dit programma, dus ik zag het nut van sponsoring hier niet geheel in. Na het filmpje zat ik dus even beduusd om me heen te kijken. Hoewel ik dus zeker tot de doelgroep behoor, kon ik mezelf totaal niet terugvinden in het verhaal van Volkswagen. En dus begon zich een donderwolk boven mijn hoofd te verschijnen. Ik heb het er die avond met menige man over gehad.

Het begon bij de PR-man van VW die wist meteen te melden dat zowel mannen als vrouwen geen vrouwenauto willen. En dat de auto dus als mannenauto in de markt wordt gezet. “Want dan willen vrouwen hem ook”. Waarop ik zei dat het (vaak) klopt dat zelfstandige, werkende vrouwen geen vrouwenauto willen omdat de typische ‘vrouwenauto’s zoals de Agila’s, Splashen en Foxen van deze wereld nu eenmaal niet gemaakt zijn voor een leven op de snelweg. Dit soort kleine auto’s, vaak verpakt in schattige M&M-kleurtjes, is leuk voor een boodschapje en een ritje naar oma in een andere wijk, maar niet voor serieus woon-werk verkeer of voor langere reizen. Dat is een feit. Maar als je gaat kijken hoeveel vrouwen er tegenwoordig serieus forenzen, kun je dit soort gendermarketing wat mij betreft echt niet meer maken.

Waarom moet een auto uberhaupt nog als hetzij MANNEN hetzij VROUWEN auto gepresenteerd worden? We rijden allemaal auto. En dus is een auto een MENSEN-ding en geen MANNEN of VROUWEN-ding. Laat die hokjesgeest nu eens los! Je gaat toch ook een computer niet als een MANNENCOMPUTER marketen omdat vrouwen hem dan stoer vinden en hem ook willen? Ik zie het al! Bullshit! En: als het echt zo zou zijn dat bijvoorbeeld Dell meer computers zou verkopen als ze hun waar als ‘mannen’-computer marketen, hadden ze dat toch allang gedaan? 

Welke auto je rijdt is allereerst een kwestie van BUDGET en daarna een kwestie van SMAAK. Omdat steeds meer vrouwen werken, is dat eerste tegenwoordig minder een issue en blijft het laatste over. Samen met de vraag: hoe ga je de auto gebruiken? Vrouwen kiezen – en dat wijst onderzoek ook uit – steeds meer zoals mannen omdat ze in het dagelijks leven steeds meer leven zoals mannen. Werkend dus. En dus kun je dat hele DOELGROEPDENKEN voor wat betreft auto’s inmiddels wel loslaten. Helaas is dat gegeven in het ouderwetse mannenbolwerk als de autowereld nog niet doorgedrongen.

Afijn, ik heb hier ook met de hiervoor verantwoordelijke marketingman voor Europa van VW gepraat. En die zei in eerste instantie ongeveer hetzelfde als de Hollandse PR-man. Toen ik zei dat ik de auto erg geschikt voor mij vond, zei hij heel blij: ‘Ja, we zullen in het eerste jaar waarschijnlijk 30% aan vrouwen verkopen en daarna zelfs 50%.’  (Nu brak behalve mijn rechter- ook mijn linkerstilettohak). Toen ik hem daarop vroeg waarom vrouwen in zijn marketingfilmpje dan alleen in de vorm van modellen die over de auto gedrapeerd lagen voorkomen, wist hij zich even geen houding te geven. Ik zei dat ik het erg JAMMER vond dat werkende vrouwen van boven de dertig – die de auto interessant kunnen vinden en die het geld hebben om er een te kopen – zo genegeerd werden. De beste man verkleurde hierop nog dieper. En gaf me schoorvoetend gelijk. Wellicht vooral om van mijn GEZEIK af te zijn, maar toch. Ik heb mijn punt gemaakt. Ik maakte het af door er nog aan toe te voegen dat ik altijd had gedacht dat het merk VOLKSWAGEN heet en niet MANWAGEN. Het volk bestaat uit mannen EN vrouwen, mijne heren. En nee, we zijn niet gelijk. Maar wel gelijkwaardig.

Ook met de ontwerper Marc Lichte sprak ik erover. Deze moderne man was het met me eens. En voegde eraan toe dat zijn vrouw – die bij VW op de communicatieafdeling werkt – precies hetzelfde had gezegd over het marketingfilmpje. Maar dat haar mening,  omdat de afdeling voor het overgrote meerderheid uit mannen bestaat, werd weggewimpeld… Triest, vind ik. En het zegt iets over het bedrijf Volkswagen.

I rest my case… En hoor graag jullie mening!   

® House of TXT

16 Comments on “Mannenauto – Vrouwenauto: gezeik!

 1. Ja, daar ga je dus van over de zeik… al die marketing bullshit 😉 Om produkten nog een onderscheidend karakter te geven, zien we dit soort positionering op basis van ‘gender’ en ‘lifestyle’ steeds vaker. Maar Viola, vergeet niet die Otazu glitterende Samsung ladyphones en zo’n Tulip Ego…

  Je hebt helemaal gelijk, dat (ook) in de autowereld nog veel te stereotiep gedacht wordt. Vrouwen zoals jij (ahum) kunnen heus wel zelf bepalen of zo’n nieuwe Scirocco bij hen past 😀 En het is gewoon dom, dat die communicatie daar zo gebrekkig op opgestemd wordt.
  Overigens heus niet alleen bij Volkswagen!

 2. Heel erg ouderwets denkend om vrouwen nog steeds in kleine auto’s te zetten en mannen in de rest. Wat vrouwen willen dat maken ze zelf wel uit. m mannen dan in een sportwagen te zetten, alsof vrouwen niet sportief kunnen rijden. Maar ja de top van meeste autofavrikanten zitten geen vrouwen. Ohw god nee, zullen ze wel denken, voor je het weet rijden we allemaal in roze auto’s. Belachelijk zeg.

 3. De marketingmannen kunnen zich gewoon niet voorstellen dat vrouwen ook in auto’s geinteresseerd zijn en sterker nog; ze ook kopen.
  Rationeel weten ze het misschien wel, maar emotioneel wil het er gewoon niet in. Te bedreigend ofzo.
  Maar vergis je ook niet in de rol van de vrouwen die op de marketingafdelingen werkzaam zijn. Veel van hen lullen met de mannen mee. Gewoon omdat ze bang zijn. Voor hun baan, voor hun reputatie als stoere meid etc.

 4. Ja klopt Jacobien: er zijn maar weinig dames die hun mond open durven trekken. En velen zijn er ook gewoon niet zo mee bezig, heb ik het idee. Mij valt het om een of andere reden altijd op. Misschien omdat ik zelf graag in sportieve auto’s rijd. Maarja, ook vele vrouwen met mij… Dus…
  @Karel: ze WETEN juist dat ze 50% van de Scirocco’s aan vrouwen zullen verkopen. Maar ze denken dat te bereiken door de auto als ‘mannenauto’ te positioneren. Dat vind ik nu juist zo vreemd. Waarom niet gewoon een mensenauto. Zonder gendermarketing-bullshit?

 5. Ik heb ooit een verslag van een onderzoek gelezen waarin stond dat sommige mannen bij voorbaat al niet in een auto willen rijden die in de markt wordt gezet als “vrouwenauto”. Ik denk dat o.a. VW dus bang is dat ze die mannen kwijtraken als ze de auto promoten als “vrouwenauto”, ook al zijn het misschien wel vrouwen die exact hetzelfde werk down als zij. Triest? Ja, dat wel. Slim? Marketing-technisch (nog) wel…

 6. Erik je leest niet goed: IK WIL HELEMAAL NIET DAT DE AUTO ALS EEN VROUWENAUTO IN DE MARKT WORDT GEZET. HET IS EEN MENSENAUTO. EN DUS KAN DIE HELE GENDERMARKETING ACHTERWEGE BLIJVEN. Dat is het punt dat ik wilde maken.

 7. Tja Viola, als hun geleerden (m/v) dit WETEN, dan zal deze positionering marketingtechnisch heus wel het beoogde effect hebben…
  Allicht is dit ‘n auto voor mannen én vrouwen. Maar wellicht zijn ze bang dat de Scirocco teveel in het straatje van de Audi TT komt ??? 😉

 8. Bang, bang… Angst is bij mij nog altijd een slechte raadgever. Bovendien is de TT aardig succesvol gebleken, nietwaar?

 9. Uhhh… “Audi’s TT werd door hele volksstammen aanbeden, maar door zijn ronde vormen uiteindelijk door veel mannen bestempeld als een ‘vrouwenauto’. ” 😉
  Dat maakt ‘m niet minder succesvol en inclusief de nodige stylische en technische aanpassingen is dat nu ‘n echte mensenauto 😀
  De toekomst zal leren welk imago de nieuwe Scirocco krijgt; dat bepalen we immers zélf wel!

 10. @Petra: tamelijk shocking zeg. Maar ik denk ook wel eens dat vrouwen zich misschien een beetje te snel laten ‘intimideren’. Om het maar even sterk uit te drukken. Wij laten ons uiteindelijk toch door niemand zeggen wat we wel en niet willen/kunnen rijden? 🙂 Ik rijd wat ik leuk vind (en kan betalen) en wat een ander daarvan vindt… tja…

 11. Ja, dit is wederom weer zo n typisch marketing gedoe. De marketing wereld loopt nogal ver achteraan qua tijd, want ik zie veel vrouwen ook in vrij dikke auto’s rijden.

  Ach ja, zelfde als met auto s voor oudere mensen, je betrapt de japanners er vaak op dat ze een bepaalde auto voor jongelui aantrekkelijk willen aanprijzen, maar dat de verkoop van dat model toch voor 3 kwart door ouderen is. Maar ze zullen het niet toegeven, een auto in de markt zetten als voor ouderen is een afgang zogezegd.

  Ach, ik zou zelf gewoon de auto kopen, als ie mooi is is ie mooi toch?

 12. Het hele woord vrouwenauto staat me niet aan. Een auto is een auto daar ben ik het mee eens..
  Nog erger is dat de zogenaamde vrouwenauto’s altijd kleine koekblikkies moeten zijn..
  Doe mij maar een grote bak 😀 haha

 13. ik heb er zelf een super auto. zowel mannen als vrouwen auto. valt in iedergeval erg in de smaak bij vrouwen. dat is dan ook wel weer een voordeel als je er een rijd als man. voor mij zijn de scirocco en de tt toch wel de mooiste modellen en nee ik ben geen homo. denk idd dat alle mannen die hem niet konden betalen deze auto zo omschreven.
  ik weet wel beter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*