Chauffeurloze taxidienst: moeten we daar blij van worden?

Dit jaar gaat Google een chauffeurloze taxiservice beginnen in New York en Las Vegas. De staten New York en Nevada hebben het gebruik van computer-gestuurde auto’s op de wegen al goedgekeurd. Volgens optimisten ligt Las Vegas bovendien dicht genoeg bij Silicon Valley om het een succes van te maken.

In den beginne kun je rekenen op lage prijzen want Google wil er een technologie-showcase van maken. Reken ook op boze chauffeurs en een boze vakbond van taxichauffeurs. Men noemt deze chauffeurloze taxi’s ‘Zippers’ en je kunt ze aanhouden via een Google sensor die je boven je hoofd houdt, een Zippie App op je mobiel, of door op een van de 50.000 grote rode ‘+1’ knoppen te drukken die overal in de steden geinstalleerd worden. Vervolgens kun je je bestemming inspreken in een G-phone die in de Zippie zit, of door dit via je smartphone app te doen. Vervolgens brengt de auto je naar waar je naartoe wilt, als alles goed gaat natuurlijk… Toeristen hoeven niet bang te zijn dat ze perfect Engels moeten spreken, de G-Phone schijnt 80 talen te kunnen verstaan.

Alle Zippies hebben combi elektrische-biobrandstofmotoren aan boord en zijn uitgerust met ‘fasciliteiten’ die de normale taxi’s in de schaduw stellen. Tenminste, als je een flappentapper en frisdrank- en snoepautomaten op prijs stelt. Ook zal er mascara, condooms en mondwater via deze machines verkocht gaan worden – basic needs van een grote stadbewoner ofzo? De spullen in de automaten worden seizoensgewijs aangepast (waterproof mascara in de winter?). Nog een ‘mooie’ technologie: zodra je uitstapt gaat er een 12 pk sterke stofzuiger aan die alle ongewenste resten opzuigt. Ik zie de eerste pocket-size hondjes al opgesuckt worden.

De burgemeester van NY Bloomberg is nogal lyrisch over deze Zippies. Hij zegt: “New York City is the greatest city on earth and our transportation system needs to reflect that. If the ride is more fly, then more will buy!” Op de lange duur wordt verwacht dat dit taxi-systeem de stad NY geld zal opleveren, want de auto’s kunnen alleen worden geleased. Of wij de gebruikers er blij van worden? Ik denk het niet want een ritje met een Zippie kost 20% meer dan een normale taxi. Je hoeft de niet bestaande chauffeur uiteraard geen fooi te geven. Want die zit werkeloos thuis. Aan de Prozac, zodat hij tenminste nog wat geld oplevert voor de pharmaceutische industrie. Ik neem ondertussen liever een ‘gewone’ taxi, met een mens achter het stuur. En hoop dat de Nederlandse staat twee keer denkt, voordat ze zoiets mensonvriendelijks invoert.
(Bron: Telegraph.co.uk)

1 Comment on “Chauffeurloze taxidienst: moeten we daar blij van worden?

  1. Is bovenstaand bericht serieus? Een Google sensor die je boven je hoofd moet houden? 50.000 rode +1 knoppen door de stad? Haha. Ik zie het me totaal niet voor me.. geef mij inderdaad ook maar een real-life taxi cauffeur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*