Kunnen vrouwen niet rijden?

Nu vrouwen steeds meer belangstelling krijgen voor auto’s, worden er naast de introductie-reizen voor de heren autopers ook trips voor de redacteuren van de vrouwenbladen georganiseerd. Zodoende reed ik onlangs in gezelschap van Oona, een journaliste van een Fins lifestyleblad, rond in een Porsche Boxster in de omgeving van Berlijn. De eerste honderd kilometer bestonden uit veel slingers, bubbels en chocoladetaart. Rijden in deze kekke Porsche was namelijk als een classy feestje en werkte op mij als een afrodisiaca. Meer! Meer!

boxterviola.jpg

Met een twinkeling in mijn ogen gaf ik het stuur dan ook over aan Oona, benieuwd of zij er ook zo opgewonden van zou raken. Nu, dat deed ze. Het angstzweet stond me al na een paar kilometer in de bilnaad. En ik had visioenen van een gele Boxster die als een soort cadeaupapiertje om een van de dikke bomen waar we rakelings langs scheerden gevouwen zat. Behalve met de snelheid en haar, ehm, bijzondere manier van sturen – een hand bovenop het stuur, de ander onderop – nam Oona het niet zo nauw met schakelen. En dus reden we 30 km/h in z’n zes en 240 km/h in z’n drie. Nu is dat natuurlijk een manier om een auto te ‘testen’ en de Boxster doorstond die proef glansrijk.

boxsterneus.jpg

Maar toen we verzeild raakten op lange kinderhoofdweggetjes en de nerveuze Oona daar in z’n twee met 140 overheen scheurde en ik met mijn hersenpan bijna door het linnen dakje schoot, heb ik haar heel voorzichtig gevraagd om het gas wat beter te doseren. Daarop liet Oona niet alleen het gas, maar ook de koppeling los. En dus sloeg de motor bij het keren een keer of acht af. En tijdens het met horten en stoten invoegen in de file, wat ons tot vier keer toe boos getoeter opleverde. En mij maagpijn. Nog nooit zo blij geweest om UIT een Porsche te mogen stappen… Gelukkig bestond de rest van de dag uit een mini-rijtraining op een verlaten vliegveld en werd Oona’s rijvaardigheid een beetje bijgespijkerd. Nu is het helemaal niet mijn bedoeling om de over auto’s tikkende dames af te kraken, integendeel, ik heb al met prima chauffeuses gereden. Maar ik begreep nu wel waarom een van de alleráárdigste PR-heren die mij een paar jaar geleden begeleidde op een van mijn eerste auto-introducties een beetje witjes rond zijn neus uitstapte. Met de woorden dat hij nooooit meer met een journalist zou meerijden…

0 Comments on “Kunnen vrouwen niet rijden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*