Je auto waxen: zo doe je dat

auto-lipglossHet is prachtig, al die sneeuw en ijspegels voor mijn ramen. Maar met dat vriesweer kijken ik en mijn Alfaatje wel alweer reikhalzend uit naar de dagen waarin ik weer kan waxen. Want jeetje, wat is die pekel toch slecht voor je auto. Ik zie de lak met de dag doffer worden… 😮
Nu kwam ik onlangs een aardig en simpel filmpje erover tegen waarin wordt uitgelegd – en voorgedaan – hoe het moet. Kijk HIER voor een leuke automan die vertelt hoe je te werk moet gaan. Je auto iedere 3-6 maanden een waxbeurt geven maakt dat je hem straks beter kunt verkopen.

auto wax

Een testje om te zien of de lak van jouw auto toe is aan een waxbeurt is simpel: als de waterdruppels er niet als pareltjes op liggen en er – bij de geringste wind of weerstand – niet vanzelf af rollen, dan begint de lak poreus te worden. Aan het werk dus!

Ik zal de info uit ‘t filmpje hier even vertalen:

Stap 1: Was je auto grondig en droog hem daarna ook zeer grondig af.

auto wassen

Stap 2: Zorg dat hij in de schaduw staat: felle zon maakt de autolak warm en dan trekt de wax er niet zo goed in en/of droogt hij te snel op.

Stap 3. Koop goede, niet schurende wax. Die is er in vele soorten en van vele merken. Ik heb altijd die van Turtle, bevalt prima.

Stap 4. Neem een vochtige microfiber doek – eentje die niet pluist dus –  en neem een beetje wax uit het blik. Een hoeveelheid ter grootte van een hazelnootje is al gauw genoeg voor een stukje van plusminus 50×50 cm.

Stap 5. Smeer de lak er nu egaal mee in en maak daarbij cirkelende bewegingen. De heupen zijn daarbij los, dat vind de buurvrouw een gezellig gezicht 😉 Doe je best om de richels en randjes te vermijden zodat de wax daar niet tussen gaat zitten.

auto-glossy

Stap 6. Als het goed is, ziet je auto er nu uit als een grijze wolk: dof van de wax. (De Veyron hierboven is al klaar.)

Stap 7. Nu pak je een andere, zachte, schone, droge doek om de wax te ‘verwijderen’ zodat je auto gaat stralen. Maak ook hierbij cirkelende bewegingen. Schud de doek tussendoor uit of pak een nieuwe, schone. Dit finish-werkje gaat overigens ook heel goed met een stuk keukenrol. Ik heb altijd Lotus Maestro (die kun je nat en droog gebruiken.) Niet stoppen totdat je auto glanst als een spiegel en je je eigen porieen in de lak kunt zien!

auto-spiegel

Stap 8. Neem tot slot een wattenstaafje en verwijder nu restjes wax die toch tussen de voegen zijn gekropen. Doe je ramen nog even van binnen en buiten en je rijdt weer als nieuw.

Suc6!

 

11 Comments on “Je auto waxen: zo doe je dat

 1. Dat van die keukenrol, méén je dat of heb je dat erin gezet om te kijken of we wel wakker zijn? 😛 😉

 2. Dat meen ik Eric! Is nl geen gewone keukenrol. Trouwens, er zijn wel meer van die rare weetjes die het goed doen op auto’s hoor 😉 Je V-snaar maken met een panty bijvoorbeeld 😆

 3. Ben niet zo’n fan van Turtle Wax. Ik vond ‘t vroeger altijd lastig uit te poetsen.
  De mooiste resultaten heb ik gezien met Meguiar’s of -maar da’s wel duur- Swissöl.
  Kost wat, maar dan heb je ook wat 😉

  Dat van die keukenrol lijkt me eng, maar je hebt tegenwoordig natuurlijk wel heel zachte keukenrollen…

 4. En de panty is ook bij uitstek het middel om vliegen van je ruit te krijgen. Nadat je er eerst een half uurtje een natte lap / keukenrol (!) op de vliegenlijkjes hebt laten intrekken.

 5. Ik trok het ook niet in twijfel, maar wilde meer aangeven dat ik psychologisch een drempel over zou moeten voor ik de auto met papier uit zou gaan poetsen.
  (En ik wist niet dat je kwaad werd! :mrgreen: )

 6. Leuk artikel alleen kan je gemakkelijk en voor hetzelfde geld een nog beter resultaat krijgen. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens voor de gratis tips & trucs op onze internetpagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*