Gratis auto’s?

Gratis kranten, gratis nieuws, er bestaat inmiddels zelfs zoiets als gratis autorijden. In Oostenrijk en Duitsland kun je via Laudamotion bijvoorbeeld drie dagen rondrijden in een van advertenties voorziene Smart voor 1 euro per dag. Je moet dan dagelijks tenminste 30 kilometers maken zodat de advertenties maximale exposure teweeg brengen. En de auto’s zijn alleen van maandag tot en met vrijdag beschikbaar tussen 11 uur ‘s ochtends en 14:00 uur ‘s middags. 

Nog zoiets: na de Velib (gratis fiets) heeft de Parijse burgemeester plannen om de Voiturelib (letterlijk ‘gratis auto’) te laten rijden: het zijn 2000 elektrische auto’s die je zonder te boeken kunt meenemen. Berijders kunnen ze op tientallen plekken oppikken, 24 uur per dag, en vervolgens overal in de stad achterlaten als ze hun locatie bereikt hebben. Hier moet je wel een minimale bijdrage betalen die afhangt van het aantal km’s dat je hebt gereden. De theorie is dan dat mensen boodschappen kunnen doen of korte ritjes maken zonder dat ze een auto hoeven te huren. De elektrische auto Cleanova zou een potentiele auto hiervor kunnen zijn, maar er wordt nog naar sponsors voor dit project gezocht. 

Iets heel anders is dit: heb je genoeg van je auto? Dan verkoop je hem niet, maar ruil je hem met gesloten beurs tegen een auto van je keuze. Het Engelse bedrijf SwapMyWheels maakt het mogelijk om je auto voor iets familie-vriendelijkers, hippers, groters, kleiners of stillers te ruilen. Niet slecht… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*