Gastcolumn: Simone Bokma

c-Simone Bokma1In Autovisie verschijnt – met mijn medewerking – in ieder nummer een Vrouwencolumn, onder de naam Haarscherp. Heb je hem gemist? Hier de bijdrage van Simone Bokma. Zij heeft een bedrijf in Bedrijfshulpverlening en is daarnaast 4×4 instructeur bij Experience Island. Dit jaar mag ze zich bovendien Motorvrouw van het Jaar noemen, ze rijdt op een Harley Sportster Fourty Eight en een Buell 1200 SX. 

c-SimoneBokma

“Ik ben bepaald niet het type dat dagelijks haar horoscoop leest. Alsof de stand van de planeten en je karakter ook maar iets met elkaar te maken hebben… Maar toen ik onlangs door een damestijdschrift bladerde, kwam ik een zogenaamde ‘Stijlhoroscoop’ tegen waarin ik toch opvallend veel van mijzelf terug vond in hun beschrijving van de Ram. Door de pakkende kop ‘Welke vakantiehorizon hoort bij jou’ begon ik aarzelend te lezen.
Vooral de woorden: ‘Waaghals, dol op sensatie, jouw vakantiedagboek leest later terug als een avontuurlijke thriller’ vond ik treffend. Zat ik voorheen altijd met mijn neus tegen de TV gedrukt als mijn ‘helden’ uiteindelijk volgas het strand bij Lac Rose opreden tijdens de Heroes-Legend van Parijs naar Dakar, in 2008 moést ik hem gewoon zelf beleven!

c-Simone Bokma1
Nu was het bijhouden van een vakantiedagboek wel het laatste waar ik mee bezig was tijdens deze woestijnrally. Hoewel de bloemetjestentjes waarin we als enige damesteam sliepen wel wat proza waard waren. Tenminste, volgens de heren, die iedere ochtend naar ons uitkeken als we weer ‘fris en fruitig’ aan de start van de rally verschenen. Twee en een halve week op eieren lopen in de woestijn maakte ons behoorlijk alert en bijdehand. Waren we een keer bijtijds binnen op het bivak, dan waren we de eerste uurtjes wel zoet met het op orde maken van onze Toyota Landcruiser HDJ80. Filters schoonblazen, bandenspanning controleren, vloeistoffen aanvullen enzovoort. Op een dag was er méér werk aan de motorwinkel. We hadden namelijk de pech dat we ergens in de woestijn van Marokko,  in de ‘middle of nowhere’, onze remleiding kapot reden. Waarschijnlijk een steen tegen de onderkant van de auto, in ieder geval lieten we een keurig oliespoor na. Met veel terugschakelen en hier en daar de handrem gebruiken, kwamen we zonder nog meer schade aan in het tentenkamp. Motorkap open en kijken of we het euvel konden verhelpen.

c-SimoneBokma2

Ken je dat gevoel dat je merkt als er achter je rug naar je wordt gekeken? Staand op de stalen bumper, zoekend naar het lek in de leiding en met mijn billen in de lucht, overviel me dit gevoel op dat moment ook. Toen ik me voorzichtig omdraaide, zag ik dat een aantal heren zich met een biertje in de hand achter mij hadden verschanst. Grinnikend vroegen ze me of ze me misschien konden helpen. Waarop ik antwoordde: ‘Jazeker, ook een biertje graag!’ Waarna ik me weer concentreerde op de lekkende olieleiding.
Wat is dat toch dat wij vrouwen losmaken als we ons op het ‘speelterrein’ van mannen begeven?
Ik kan er in ieder geval niets aan doen, ben nu eenmaal gek op motoren en auto’s. Zo rijd ik zelf in een Land Rover Defender. Normaal uit die auto stappen is onmogelijk, dus doe ik dat springend. Waarbij ik steevast de aandacht van heerschappen scoor. Het gebeurt ook veel tijdens mijn werk als 4×4 instructeur. De combinatie van lange blonde haren en een legerbroek met omgegespte Leatherman blijkt voor sommigen teveel. Onlangs raakte er weer eentje zodanig de kluts kwijt dat hij met terreinwagen en al naast het talud terecht kwam. Met een lier moesten we hem uit zijn benaarde positie bevrijden…  Ook geeft menige man toe dat hij zich een hernia draait op zijn autostoel als ik – mijn lokken onder de helm uit waaiend – op de motor verschijn in zijn binnenspiegel. En ja, ik moet toegeven dat het dan ‘kicken’ is om nèt naast die auto een flinke dot gas te geven.
Nee, daar kan ik echt niets aan doen…. ik ben sterrenbeeld Ram.”

2 Comments on “Gastcolumn: Simone Bokma

  1. Briljante respons op de heren met een biertje in de hand! 😀

    Ook ik ben ram, maar ben niet half zo avontuurlijk als deze dame 🙂
    Misschien zou ik het wel willen zijn, maar het komt er gewoon niet van. Favoriete sporten zijn wel redelijk avontuurlijk: kayakken en skiën. Maar die sporten kan je in de Achterhoek niet echt beoefenen, dus komt het ook daar vrijwel nooit van…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*