Fisker in Detroit

Het laatste nieuws over Fisker:
Collega Ralph Dennissen van Autovisie liet me in Detroit een folder van Fisker zien waarin stond dat je, mocht je zo’n auto willen bestellen, dan wel een fikse aanbetaling moet doen. Tja, een auto produceren kost wat centen en de hele bups eerst eens zelf investeren wil men bij Fisker waarschijnlijk niet. Risicospreiding heet dat.

In elk geval wil het nieuwe merk jaarlijks 15.000 exemplaren van de hybride Karma maken. Ook voor verkoop in Europa. We tekenen het op uit de mond van Alan Niedzwiecki, chef van Quantum Technologies, die zijn uitspraken in het Duitse Automobilwoche doet. Quantum Technologies voorziet Fisker van de aandrijftechnologie van de luxeuze sportsedan. De Europese verkoopstart van de Karma staat gepland voor eind 2009, de Amerikaanse in het eerste kwartaal van 2009.
Op termijn moeten er overigens jaarlijks 100.000 exemplaren uit de fabriek rollen. Fisker verwacht ongeveer de helft van deze auto’s in Europa te verkopen. Om deze forse stijging te bewerkstelligen komt het merk met een kleinere auto die de helft gaat kosten (40.000 in plaats van 80.000 dollar). Fisker werkt naast Quantum ook samen met Asola voor de levering van zonnepanelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*