De inhaalrace van Rob Kamphues

Net boekje ‘Inhaalrace’ van Rob Kamphues uitgelezen. Het werd begin september gepresenteerd op Circuit Park Zandvoort en Tom Coronel nam het eerste exemplaar in ontvangst. Dat was geen toeval, want naast televisie maken, cabaret en schrijven vormt autosport een belangrijk element in het leven van Rob Kamphues, voor wie vorig jaar een droom in vervulling ging toen hij zich door zijn opname in het ‘SEAT Team Holland’ een heuse fabriekscoureur mocht noemen.

Rob Kamphues - Inhaalrace - cover boek

Over zijn belevenissen in de racerij – zijn ambities, zijn twijfels en zijn resultaten – schrijft Kamphues in zijn nieuwe boek. Maar dat is niet het enige waar het in ‘Inhaalrace’ om draait. Ook het feit dat zijn huwelijk op de klippen is gelopen door een affaire met een jongere vrouw, dat hij na de scheiding woont in een caravan zonder WC, water en stroom en hoe hij een nieuwe liefde ontmoet, wordt beschreven in het boek. Sommigen noemen het wellicht een midlife-crisis, anderen het najagen van een droom. Het leverde in ieder geval een onderhoudend verhaal op.

Rob Kamphues - Inhaalrace- foto plus auto

Ik vind het boek erg leuk geschreven, Rob kan het beeldend verwoorden zodat zijn verhaal vanaf de eerste pagina aanspreekt. Bovendien maakt hij het lekker persoonlijk, je mag hem goed leren kennen, en dat siert hem. Ook zijn angsten en onzekerheden geeft hij genadeloos bloot aan de lezer, al gebeurt dat wel vaak met een grap en een grol. Dat laatste is Rob in dit boek eigen – alles meteen relativeren en een beetje met de ellende koketteren – en dat maakt het boek lekker luchtig. Maar ik had hier en daar ook wel wat serieuzere bespiegelingen willen lezen. Wat hij meemaakte is niet niks, zijn hele leven stond op z’n kop en dat moet indrukken gemaakt hebben waar ook die jonge, nieuwe vriendin niet veel aan kan ‘verluchtigen’. En wat, bij mij in ieder geval, zou uitnodigen tot dieper graven. 

Rob-Kamphues-Seat

In ieder geval is Rob erin geslaagd om een lekker vlot te lezen boek neer te zetten over zijn belevenissen. Ik interviewde hem tijdens die periode een keer voor Autovisie, en had toen de indruk dat hij nog niet uit-gemidlifed was. Want ondanks welbespraakt en geestig was hij ook een beetje onzeker, snel op de kast en ietsie te gedreven naar mijn smaak. Herkenbaar? Ja! Maar ik hoop dat hij inmiddels wat meer rust in z’n donder heeft gevonden 🙂

‘Inhaalrace’ ligt al een paar weken in de winkels, je bestelt het gemakkelijk bij Bol voor 16,90 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*