BMW Z4 schrijft geschiedenis

Vanuit zonnig Alicante een berichtje over de nieuwe Z4 waarin we net gereden hebben. Hij is fijn, de Munchenaars hebben weer een zeer begerenswaardige auto afgeleverd. Ik zal de details en een rij-indruk later opschrijven. Maar het allerleukste en verrassendste van het hele verhaal vind ik nog dat deze roadster door twee vrouwen is gedesignd. Volgens mij schrijft BMW daarmee geschiedenis!

viola-z4

Vijfendertig BMW designers deden mee aan de ontwerpwedstrijd voor deze nieuwe open sportwagen en toen er zes ontwerpen over waren, werden ze anoniem aan de juryleden, ‘der Vorstand’ van BMW voorgesteld. Zij maakten hun keuze en guess what? Die van de enige twee dames werden gekozen! Nadya Arnaout was verantwoordelijk voor het design van het mooie, strakke nieuwe interieur, ze zei dat ze het heeft laten lijken op de vormen van de rug van een vrouw. Very emotional and sexy. En Juliane Blasi scoorde met haar exterieurdesign de hoogste eer. Zij mocht haar ideeen doorvoeren in de Z4. Ik sprak de dames uitgebreid en zal het interview later plaatsen. In elk geval zijn beide super-vereerd dat ze de roadster vorm mochten geven en hadden menige slapeloze nacht om alle details te doen kloppen. Vooral het dakdesign leverde de nodige hoofdbrekens op. Ook waren beide dames superenthousiast over de samenwerking met designchef Adrian van Hooydonk. Juliane zei me dat hij precies de sterke kanten van iedere medewerker weet en daar het maximale uithaalt. Voor mij zijn deze jongedames (beide begin 30) Topper van de Week.

Later meer!

19 Comments on “BMW Z4 schrijft geschiedenis

 1. Een echte nieuwe Z4 had waarschijnlijk een Z5 ofzo geheten, mogen wij stellen dat de beide dames een facelift hebben mogen doorvoeren?
  Wel fraai uitgevoerd hoor !

  • Het interieur is geheel nieuw en lijkt in niets meer op het oude. Net als het design. Dus nee, ik vind niet dat je dit een facelift kunt noemen. Een facelift is een nieuw lampje hier en een ander bumpertje daar.

 2. Dit is niet om de 2 vrouwlijke designers af te breken, maar ik vond de oude mooier.
  De oude Z4 zag er erg speels uit maar deze vind ik te volwassen.

 3. @Anthony: BMW’s horen de eerste keer minder mooi te zijn. Je gaat ze waarderen in de tijd. Iets wat direct mooi is verveelt snel.

  Ik denk dat ik hem op termijn mooier ga vinden dan de huidige Z4.

  @Viola: volgens mij heeft Volvo ook al eens een auto (de C30?) door vrouwen laten ontwerpen maar dat was niet alleen door vrouwen. Aan de andere kant; daar startte men wel met een leeg schetsblok.

  Ben benieuwd naar de rij-impressie en de foto’s.

  • @VBHfan: nee, de C30 is niet door vrouwen ontworpen. Zij hebben wel altijd vrouwen die de stoffering doen enzo. Jij bedoelt waarschijnlijk de YCC (Your Concept Car) die dus wel geheel door een team van vrouwen was ontworpen. Maar, zoals gezegd, een concept car. Er waren nooit plannen om ‘m ook op de markt te brengen.

 4. Fantastisch! Ik ben nooit echt dol geweest op de oude Z4 to say the least, maar deze vind ik echt mooi. Precies de kant die ik hoopte dat het ontwerp op zou gaan. Dat er twee vrouwen verantwoordelijk voor zijn maakt het nog extra leuk. Benieuwd naar meer!

 5. Yep, dat was hem, de YCC. Dan is de Z4 dus echt de eerste.
  Nu maar hopen dat ze hem(/haar?) dan niet het “vrouwenauto” stempel geven. Al maakt me dat als man niets uit. Maar sommigen zijn er gevoelig voor.

  • Neuh, dat geloof ik niet, dat hij het stempel ‘vrouwenauto’ krijgt. Dit waren ook wel twee heel leuke vrouwen, ik zal zo een foto posten, dus in ‘hun’ auto willen mannen denk ik best gezien worden. Ik vind dit soort mixed-teams een erg goede ontwikkeling. De rest van het team bestond namelijk wel gewoon uit mannen en op deze manier krijg je volgens mij evenwichtigere modellen, meer uniseks. Is wel van deze tijd, vind ik.

 6. Wow, wat een super strakke bak, zie ook de velgen erbij! Super mooie design, zeker met het heerlijke zonnetje erbij 😉 bofkont!

  Leuk dat de dames ook echt aan de auto mochten tekenen! Ben benieuwd naar het interview en de prestaties van de Z4.

 7. Lieve Viola,

  Je eindigt met: later meer.
  Ben benieuwd wanneer dat dan is.. Ik kijk er al een poosje naar uit.
  (wil geen druk op je leggen oid) Dus als het niet uitkomt..

  • Hi VBHfan, je zult nog even geduld moeten hebben. Je weet: mijn schrijfsels verschijnen ook in allerlei tijdschriften. En het zou flauw zijn als ik mijn bevindingen al lang en breed op mijn weblog heb staan voordat ze daarin gepubliceerd zijn. Dus vandaar… Het zal nog even duren dus… zeker tot eind mei. Maar Wouter was ook mee op persreis en heeft er al een heel epistel over gekrast. Kijk maar even, ik ben het grotendeels wel met hem eens. http://www.autoblog.nl/archive/2009/03/27/rijtest-video-bmw-z4-sdrive35i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*