BMW X6

Toen ik ‘m een paar maanden geleden voor het eerst zag op de IAA in Frankfurt, stond ik even te shaken… Wow, wat een enorme bak. En Wow, wat is-ie lelijk! Of het gewenning is weet ik niet, maar ik vind ‘m nu alleen nog van achteren niet om aan te zien. En profile is de BMW X6 best aardig en van voren ook.

Deze Sports Activity Coupé, (SAV) brengt volgens BMW de dynamiek van een sportcoupé samen met veelzijdigheid en een ‘onverzettelijke’ uitstraling. Mmm, onverzettelijk. Mooi woord voor: gigantisch.

De X6 heeft veel bodemvrijheid, brede wielkasten, continue variabele xDrive vierwielaandrijving en een ruim interieur. Daarnaast een ‘elegant’ aflopende daklijn en vier individuele zitplaatsen. Ben benieuwd hoe de mensen achterin zullen zitten met die elegante daklijn.

In elk geval is de X6 voorzien van Dynamic Performance Control (DPC) dat de aandrijfkrachten variabel over de twee achterwielen verdeelt. Het voordeel: nauwkeuriger stuurgedrag waardoor de auto wendbaarder en koersvaster is. En ik quote uit het persbericht: “In combinatie met xDrive vierwielaandrijving wat het motorvermogen afhankelijk van de rijomstandigheden variabel over de voor- en achteras verdeeld, ontstaat een onder elke situatie optimaal en ongekend dynamisch weggedrag.”

Onder zijn kap: een direct ingespoten V8 benzinemotor met Twin Turbo. Deze 4,4 liter metende achtcilinder ontwikkelt een vermogen van 407 pk en een maximum koppel van 600 Nm, dat beschikbaar is over het opvallend brede toerenbereik tussen 1.750 en 4.500 tpm. Van 0-100 doet de X6 in 5,4 seconden en zijn begrensde top is 250 km/u. Is-ie een heavy drinker? Mwah… 12,5 l op 100 km
Mocht je interesse hebben, dan is de X6 ook leverbaar met een 3,0 liter benzinemotor en twee diesels. De motoren zijn gekoppeld aan een zestraps automatische sporttransmissie, die vliegensvlug schakelt. Je kunt ‘m ook zelf bedienen met paddles aan het stuur.

Leuke interieur-opties (extra betalen dus) zijn: vier-zone automatische airconditioning, actieve stoelventilatie, head-up display, achteruitrijdcamera en diverse high end entertainmentsystemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*