BMW 5-serie Gran Turismo

Een vleugje SUV, een eetlepel Stationwagen plus een flinke scheut Coupé. Voeg daaraan nog weelderigheid, strakke afwerking en grandioze rijeigenschappen aan toe en voílà: de BMW 5-serie GT staat voor je klaar.

BMW-5GT-23

Als ik het nieuwe niche product van de Müncheners voor het eerst in een kunstgalerie in Amsterdam ontmoet, ben ik onder de indruk. Hij oogt groots en in deze vorm vind ‘m mooier dan de ‘gewone’ 5-serie. Het heeft waarschijnlijk alles te maken met de mix van stijlen die de Nederlandse ontwerper Adrian van Hooydonk en zijn designteam op succesvolle wijze door elkaar hebben geroerd.

BMW-5-GT-db

Allereerst herken je er meteen een BMW in. Korte overhangen, strakke lijnen en de onmiskenbare niervormige ‘neusgaten’. Vervolgens gaan je hersens kraken en ploppen allerlei associaties op in je hoofd. Ik zie er een platgeslagen SUV in, maar ook een wat hoger op de poten staande stationwagen waar je uitermate gemakkelijk in stapt.

BMW-5GT-dakje

Eenmaal achter het stuur krijg ik met al dat glas – er is zelfs een te openen glazen hemeltje – het familie-auto-gevoel. Niet per se iets dat ik met BMW associeer. En niet per se iets dat ik persoonlijk prettig vind… Het wordt uiteraard ruimschoots gecompenseerd met BMW-fijns: super rij-eigenschappen bijvoorbeeld. En er zijn nu wel meer vakjes om kleine spullen in op te bergen. Zelfs een prachtig laatje onder het navigatiesysteem waarin ik meteen mijn zonnebril leg. Da’s dan weer het voordeel van zo’n multifunctionele en multi-aansprekende auto.

BMW-5GT-nacht

Ook achterin zit je super, dus collega’s raken tijdens het ritje naar de lunchafspraak ook gepast onder de indruk. De achterklep is in twee delen te openen. De ‘onderkaak’ klapt open voor als je maar een paar shoptasjes in de kofferbak wilt zetten. En de ‘bovenkaak’ doet mee voor de serieuze vakantieladingen.

BMW-achterklep1

BMW-achterklep2

Hap, en weg zijn je snowboards, surfplanken en golftassen. Met een druk op de knop klapt bovendien een deel van de achterbank weg voor nog meer space. Een echt manusje van alles dus, want zo kun je hem zelfs als verhuiswagen benutten.
Natuurlijk heeft BMW allerlei innovatiefs qua zuinigheid en techniek in deze 5-serie GT gestopt. Ik ga jullie er niet mee vermoeien, het is allemaal op de BMW site te lezen. Wat ik wel leuk vind om te noemen is het vogelperspectief – BMW noemt het ‘Top View’ – wat bijdraagt aan de veiligheid.

BMW-5GT-adam

Het blijkt tijdens het rijden in drukke steden als Amsterdam geen overbodige luxe. De auto is hiervoor uitgerust met diverse camera’s op de hoeken en in de buitenspiegels van de auto zodat je op het scherm binnenin helemaal rondom (360 graden) de auto kunt kijken. Zelfs in het donker! Dat noemen ze dan weer Night Vision met persoonsherkenning; de auto neemt er in het donker lopende personen mee waar en maakt ze zichtbaar voor de bestuurder. Veel auto voor je geld dus, al moet je er wel minimaal €69.950 voor neertellen. Wat dan weer €30.000 minder is dan voor een 7-serie (waarvan hij veel techniek heeft). Dus wellicht willen de topmannen-van-nu in deze crisisdagen wel overstappen op iets ‘goedkopers’ uit de Beierse stal.

8 Comments on “BMW 5-serie Gran Turismo

  1. Al enkele keren zien rijden. Maar ik moet nog wennen aan de lompheid van de kont.
    Maar dat is goed!

    Alle BMW’s zowel auto’s als motorfietsen waar ik aan heb moeten wennen zijn uiteindelijk mooi geworden in mijn ogen. Bijvoorbeeld de R1150GS (motorfiets) vond ik “zum kotzen” maar ik ben er nu verliefd op. Z4 idem, die “opplakkont” op de 7-serie; geniaal!

  2. Ik vind ‘t he-le-maal niks. Net als dat andere gedrocht waarvan ik de naam/code verdrongen heb (Quasimodo?) kan en wil ik hier niet aan wennen. Gaat ook nooit gebeuren. Dat weet ik zeker.

  3. I’m with KR.
    Het is vanalles en nog wat gemixt om de ‘perfecte’ auto te hebben. En het resultaat ziet er gewoon niet uit.

  4. Wij hebben sinds kort een bmw 5gt, en deze rijd eigenlijk fantastisch. Met standaard 8 traps automaat verbruikt hij ook zeer weinig. En voor het uiterlijk moet je geen bmw kopen, bmw moet je kopen voor zen rijstijl hoewel ik dit wel een mooi model vind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*