Bestickerde auto’s: stijlbreuk

In de tijd dat ik dagelijks vanaf de achterbank van mijn moeders Fiat 500 of mijn vaders VW Kever de andere auto’s checkte, had ik al een mening over zaken die een auto moeten ‘opleuken’. Destijds zagen we vaak plastic hondjes die je vanaf de hoedenplank los-genekt toeknikten. Mijn vader grapte dan dat hevig knikkende keffers ons vast iets wilden vertellen over de erbarmelijke staat van de schokdempers van de betreffende bolide.

Geluksbrengers in de vorm van aan de binnenspiegel slingerende dobbelstenen en bokshandschoentjes heb ik ook altijd belachelijk én hinderlijk gevonden. Tegenwoordig zie je zelfs mensen die rondrijden met voor hun neus deinende bidkettingen, dreamcatchers, bh’tjes en luchtverfrissers in allerlei vormen en maten. Daar krijg je toch het heen en weer van! En wat dacht je van zo’n Garfield-knuffel met zuignapjes aan zijn poten die je vanaf de zijruit ‘Take It Easy’ toeroept? Dan weet je in elk geval zeker dat er een infantiel type achter het stuur zit. Stickers met kreten erop zeggen ook veel over de berijder: ‘Baby aan Boord’ bijvoorbeeld. Wat wil zo’n vader of moeder met die mededeling? “Moet je kijken wat een pracht-kind ik heb gebaard”? “Voorzichtig inhalen”? Of: “Botsen verboden”?
Nee, auto’s zijn puur natuur het mooist. Een écht coole bak hoeft geen leuk ‘outfitje’ om ‘erbij te horen’. Tijdens de introductie van de nieuwe Renault Twingo moest ik er weer aan denken. Je kunt deze kleine Fransoos kopen met een pakket stickers om de auto dat ‘persoonlijke’ tintje te geven. Sorry hoor, maar bloemetjesstickers, een ‘tribal’ look of een print die lijkt op slangenhuid? IEEEK, stijlbreuk! Het markante design van een auto moet die glimlach op je lippen toveren, niet iets dat je erop moet plakken. Het enige wat ik in dat opzicht nog wel cool vind, zijn racestrepen die à lá rally-auto helemaal over het dak en de motorkap lopen. Zo reed ik laatst in een prachtige, witte Porsche Cayman met lichtblauwe Martinistrepen over zijn kruin. En de week daarop in een knalrode Fiat Panda HP 100 met witte striping. Raadt eens met welke auto ik meer bekijks had? 

Deze column schreef ik voor vrouwonline.nl  

1 Comment on “Bestickerde auto’s: stijlbreuk

  1. Phoe, dit is moeilijk. De Porsche is cool maar zulke strepen staan alleen maar goed op een 917 met Gijs van Lennep achter het stuur. Ik vind de Panda beter staan en cooler. Dus ik denk dat je met de Panda meer bekijks had.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*