Autoverzekering: betaal jij teveel?

Autoverzekering: betaal jij teveel?

Veel mensen letten op de kleintjes, maar in het land van autoverzekeringen blijken wij Nederlanders onnodig vaak geld uit het (auto)raam te gooien. Bijna de helft van de ongeveer 7,5 miljoen rondrijdende personenauto’s blijkt namelijk over verzekerd.

Pricewise-Shutterstock-vrouw-auto1

Wat een rotgevoel als blijkt dat je al jaren te veel betaald voor je autoverzekering. Voor dat geld had je tenslotte heerlijk een weekje in de zuiderzon kunnen zitten. De onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise deed onderzoek waarbij een panel van ruim 500 autobezitters werd ondervraagd. Wat blijkt? Bijna helft, 46%, betaalt te veel! 20% bleek onderverzekerd en dit komt vooral voor bij mensen die slechts een WA-verzekering afsloten.

Waar gaat het mis?

Er zijn een aantal redenen waarom het vaak mis gaat. Wist jij bijvoorbeeld dat de waarde van je auto jaarlijks daalt? En dat je daar qua verzekering op in kunt spelen? Nee? De waarde van je auto is tenslotte ook iets waarbij je niet dagelijks stil hoeft te staan. Toch is het goed om in ieder geval jaarlijks te checken of je auto nog wel juist verzekerd is. Een auto van twee jaar moet je heel anders verzekeren dan eentje van zes jaar. Dat heeft met de dagwaarde te maken, het bedrag dat je terug zou krijgen als je auto gestolen zou worden, of total loss zou raken. Omdat een jonge auto meer waard is dan een oudere, zou je daar meer voor terug krijgen. En die waarde moet spreken uit je verzekering.

Maximaal verzekerd

Nederlanders zijn – in vergelijking met andere landen – vaak erg goed (te goed) verzekerd. Dat bleek ook uit dit onderzoek, want bijna 20% van de ondervraagde auto-eigenaren verzekeren hun geliefde vierwieler maximaal. Een allriskverzekering is zeer populair, terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen ook prima zou zijn. Ga dus vooral altijd na of een ruimere verzekering je geld wel waard is. Is je auto over verzekerd dan kun je – alleen al door het kiezen van een passender dekking – tussen de 100 tot 500 euro per jaar besparen. Dat zijn toch heel wat lekkere etentjes buiten de deur. Of dat stedentripje naar Rome!

Geld besparen door training

Sommige mensen hebben al veel ervaring met vergelijkingen. Gaat het bijvoorbeeld om energieleveranciers, dan stappen mensen vaak over om de meest scherpe prijs te kunnen scoren. Deze alertheid kun je heel goed doortrekken naar je autoverzekering. Sommige mensen stappen nooit over. De reden? ‘Ik ben tevreden met de huidige verzekeraar,’ zegt 49%. Of men zegt: ‘Ik denk niet dat er een goedkopere verzekering, of eentje met een betere dekking te vinden is,’ aldus 23%. En daar slaat men de plank dus mis!

Per ongeluk dubbel verzekerd

Oververzekering komt niet alleen voor doordat mensen een te hoge dekking kiezen, of te lang aanhouden. Er is nog een andere, minder voor de hand liggende, reden. Vaak zijn mensen namelijk dubbel verzekerd voor pech! Ben je lid van de ANWB, dan hoeft er in je verzekeringspakket geen extra pechhulp te zitten. En omgekeerd: zit ’t in je verzekering, dan hoef je geen ANWB-pechhulp-abonnement. Check dus vooral of je niet te veel premie betaalt, het is de moeite waard!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*