Autovakantie? Zorg dat je goed zit!

De vakanties zijn weer begonnen en veel mensen gaan met de auto op pad. Bedenk dan dat goed zitten erg belangrijk is om rugklachten te voorkomen. Wat je zelf kunt doen is het volgende:

vrouw-auto7

*Houd altijd na elke twee uur rijden even rust. Deze aanbeveling wordt niet alleen gedaan vanwege de veiligheid, om ongevallen te voorkomen, ook voor je rug is dit de allerbelangrijkste preventiemaatregel. Even de rug strekken; even de benen strekken is al voldoende. En let wel: deze regel is aan het begin van de reis net zo belangrijk als aan het einde.

Zithouding_fout
*Stel je stoel goed af voor je rug. Zitten met een bolle (onder)rug zoals hierboven is vragen om problemen. De banden van de rug zijn op deze manier te lang en teveel op spanning en de tussenwervelschijven ondervinden in deze houding te veel druk. Het ideale klimaat voor het kweken van rugklachten. Zorg dus dat:

Zithouding_goed

1.Er voldoende lendensteun is, zodat de rug onderaan iets hol blijft. Zet de lendensteun naar vóór of leg een kussentje in je onderrug rug.
2. Stel de rugleuning zo in dat deze iets naar achteren staat. De hoek van de rugleuning met de zitting en daarmee ook de hoek in de heupen moet geen 90 maar 100 graden zijn. Hiermee wordt de druk in de tussenwervelschijven aanzienlijk verminderd.
3. Stel de hoofdsteun af op een hoogte zodat je voldoende steun hebt wanneer je achter in de stoel zit. Een juiste afstelling kan bij een eventueel ongeval van het grootste belang zijn. Gaat er iemand anders rijden? Pas dan ook de hoofdsteun aan.
4. De afstand tot het stuur moet zodanig zijn dat je de handen ontspannen op het stuur kunt leggen, de pedalen goed kunt bedienen en de knieën licht gebogen zijn. Is de stoelhoogte instelbaar? Zet die dan zo dat je knieën licht gebogen blijven en de pedalen goed bediend kunnen worden.

familie-auto

Spanningen tijdens de reis kunnen ook een belangrijke reden zijn voor het ontstaan van rug-nek- en hoofdpijnklachten. Daarom:
*Jakker niet, maar neem de tijd. Je bent op vakantie!
* Maak je niet druk om fouten of onverantwoord rijden door mede-weggebruikers. Het verandert toch niet, hoe druk je je er ook over maakt. 
* Als je door slecht weer rijdt, kost dat meer inspanning en dit kan ook spanning in nek en schouder veroorzaken. Neem in zo’n geval dus vaker rust.

Nog een tip voor mensen die echt niet lekker zitten in hun autostoel en er toch problemen aan overhouden: het bedrijf Savas Seating b.v. is gespecialiseerd in autozitmeubilair en het aanpassen van stoelen aan jouw lijf. 

Ik wens iedereen een fijne autoreis!

1 Comment on “Autovakantie? Zorg dat je goed zit!

  1. Tip voor dames! Leg je linkerhand zachtjes in nek van je partner. Leun subtiel naar links en fluister heel lief; George I love you, but i need to do a pipi. Doe dit elke keer na ongeveer 2 uur rijden en zorg dat George koffie en koekjes krijgt en om de 10 uur rijden een 5 sterren Welnesshotel en dan draaien we de rollen om. Ik schuif mijn linkerhand zachtjes onder je nek en vraag dan: Viola, hoe komt het dat je zo vaak moet plassen? Ik kan mij niet voorstellen wat ze verzint. A`m I in trouble now? I think yes George.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*