Audi’s kijken in Bergen N-H

audi-bergenAls je tijdens een van deze zonnige lenteweekends eens niets te doen hebt: kom naar het Noord Hollandse Bergen. Daar opende onlangs een van de leukste automusea in Nederland. In een groot voormalig winkelpand aan de Ruïnelaan heeft Henk Geerts samen met een aantal mede-enthousiasten een prachtige verzameling auto’s, motor- en bromfietsen bijeengebracht. Dit Auto Union Museum geeft een fraai beeld van de historie van Audi en de merken waaruit Audi is voortgekomen, waarbij de nadruk ligt op DKW. Vanaf april is het museum weer geopend en er is gelijk al een bijzondere publiekstrekker: in het museum is tijdelijk een fraaie Horch 670 uit 1932 te bewonderen.

horch 670

“Horch was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een Duits merk dat prachtige luxe auto’s bouwde”, weet Henk Geerts. “Het merk ging samen met Audi, DKW en Wanderer medio jaren dertig op in de Auto Union. Horch is nog steeds een naam die herkenning oproept, maar in Nederland was er tot nu toe nergens een Horch te bezichtigen.” Vandaar dat Geerts bij Audi Tradition, de historische afdeling van Audi, een Horch voor zijn museum in bruikleen vroeg. De komende tijd zal deze Horch dus in Bergen te zien zijn.

horch 670-2

Van de Horch 670 werden tussen 1931 en 1934 slechts 58 exemplaren gebouwd. De auto is 5,4 meter lang en 1,8 meter breed. “Het vergt wel enig passen en meten om de auto hier in het museum te krijgen, maar dat is geen probleem”, aldus Geerts. De Horch 670 wordt aangedreven door een zesliter V12-motor die een vermogen van 120 pk levert. Het gewicht van de auto bedraagt 2.350 kg. “Deze Horch werd in 1999 door Audi Tradition gekocht van een verzamelaar in de Verenigde Staten en werd daarna geheel gerestaureerd door Werner Zinke, een erkend specialist op dit gebied. Sindsdien maakt de Horch deel uit van de fabriekscollectie van Audi”, vertelt Geerts over de historie. “We zijn blij dat we deze bijzondere auto nu in ons land kunnen tonen!”

horch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*