Agressie in het verkeer door antidepressiva?

agressie4Een tijdje geleden hield men bij Pauw & Witteman een discussie over de bijwerkingen van antidepressiva. Het consumentenprogramma Radar onder leiding van Antoinette Hertsenberg hield namelijk een enquete over dit onderwerp en kreeg maarliefst 11.000 reacties van gebruikers met de meest schokkende verhalen. Onder meer kwam eruit dat agressie in het verkeer vaak te wijten is aan de bijwerkingen van deze ‘geneesmiddelen’.

In Nederland zijn een miljoen mensen (!) aan de antidepressiva en bijna 1000 patiënten van de 11.000 die op de Radarsite reageerden, zeggen dat ze onder invloed van de middelen roekeloos worden in het verkeer en zeer snel agressief zijn. Sommige gebruikers zeggen ook dat ze achter het stuur de neiging hebben botsingen te veroorzaken met tegenliggers of de auto tegen een boom willen rijden.

agressie

Ik kan het me levendig voorstellen. En ik post dit onderwerp omdat ik ervan overtuigd ben dat de geneesmiddelenindustrie dit soort middelen veel te veel promoot. Het is compleet doorgeschoten. Nu is dit geen medisch of spiritueel blog, maar mensen: waarom moeten depressies of verdriet meteen de kop in gedrukt worden? Wat je wegdrukt, drukt vroeg of laat namelijk heeeel hard terug. En wat is er mis om je met enige regelmaat K.. voelen? Dan is er blijkbaar iets gaande in je leven waaraan je aandacht moet besteden en/of tijd voor moet nemen. Ik hoorde laatst van iemand die aan de antidepressiva ging omdat haar partner was overleden. Of omdat de relatie over is. Daar begrijp ik dus niets van, want met dat soort verdriet en rouwprocessen hebben we allemaal wel eens te maken. Het hoort bij het leven en bij groei en ontwikkeling. Nu wil ik zware gevallen niet bagatelliseren en soms hebben mensen – zolang ze er niet te lang aan zijn – baat bij medicijnen. Betekent het net een steuntje in de rug. Maar ook de downs in het leven horen erbij. Geen ups zonder downs! Het lijkt wel of daar tegenwoordig geen ruimte meer voor is…

agressie2

Moet je altijd Fucking Happy zijn? Nee dus! Dat is niet realistisch. Bovendien: je eigen organen – die ‘feel good’ hormonen aanmaken – worden door antidepressiva op non-actief gesteld. Met alle gevolgen van dien. Je lichaam raakt ontregeld, je raakt verslaafd aan de pillen omdat je eigen lichaam ‘verleerd’ om zich van nature te herstellen en hormonen aan te maken. Uit onderzoek blijkt bovendien dat placebo’s net zo effectief zijn, om maar niet te spreken van een goed gesprek, en een arm om je schouder en een luisterend oor als je verdrietig bent of je eenzaam voelt. Daar hebben mensen veel meer aan dan aan pillen.

agressie3

Pffft… nu ga  ik even hardlopen, daarvan gaan bij mij de ‘feelgood’ hormonen stromen. Werkt iedere keer weer!

19 Comments on “Agressie in het verkeer door antidepressiva?

 1. De anti-depressiva kunnen inderdaad een prima steun in de rug zijn, maar uiteindelijk moet je jezelf weer bij de kladden zien te grijpen en die hulpmiddelen weg kunnen laten.

  Wat betreft overig gebruik: Zonder dalen geen pieken, en relaties waarin nooit geruzied wordt vind ik uitermate griezelig. En de dood hoort bij het leven, hoe hard het ook kan aankomen (moord en dergelijke wil ik overigens even niet over dezelfde kam scheren als sterven op hoge leeftijd).
  Geneesmiddelen zouden nooit voor zulk soort normale omstandigheden gebruikt mogen worden.

  Over de bijwerkingen kan ik eigenlijk niets zeggen… Geen idee…

 2. Overigens: hardlopen helpt inderdaad. Het mooiste is helemaal cross-country. Over slootjes springend, door weilanden strompelend, door brandnetels rennend…
  Dat zou door elke arts eigenlijk aanbevolen moeten worden.

 3. Yep, mijn idee. Het lichaam is namelijk prima in staat om zelf feelgood-stoffen aan te maken. Maar daarvoor moet het bloed wel lekker stromen. Beweging dus!

 4. Of als je minder van beweging bent: lekker lang stuk rijden op een rustige weg met heerlijke muziek. (al moet ik zeggen dat het cross-country rennen beter werkt)

 5. Hardlopen wordt ook wel door dokters aangeraden bij depressieve klachten. Wat mij bevreemdt is het feit dat er gesteld wordt dat mensen agressief zouden worden van antidepressiva, ik ben er mee begonnen om mijn woede uitbarstingen juist te beteugelen. Depressiviteit is wat anders dan je simpel kut voelen, dat is niet op te lossen met een arm om je heen. Dat soort beweringen zijn algemeen goed en haalt de degene die er aan lijdt omlaag.

 6. Leo, helemaal gelijk dat er verschiol is tussen je kut voelen en depressiviteit. NB: voordat er überhaupt een depressiviteit als zijnde ‘ziekte’ vastgesteld c.q. uitgesloten kan worden, dient -voordat gestart wordt met medicatei- eerst een anamnesie te worden gericht op lichamelijke aandoeningen met daarbij een indicatie voor klinisch chemisch onderzoek, t.w.: bloed -/urinebepaling (o.a. cortisol, 5-HIAA).
  dat ‘zomaar’ anti-depressiva wordt voorgeschreven zonder genoemd onderzoek kan dus de nodige consequenties hebben (bijv. agressiviteit). Om woest van te worden……

 7. Antoinette Hertsenberg is totaal niet betrouwbaar, ze zal er alles aan doen om sensatie te maken en zo haar belachelijke salaris van een kleine 400.000 euro (belastinggeld) te rechtvaardigen. Daar word ik nou zwaar depressief van………

 8. Beste Evert, waar ik erg depressief en zelfs agressief van word, zijn sitebezoekers die mensen die ze helemaal niet kennen afzeiken omdat ze meer verdienen dan zijzelf. Lekker makkelijk he, achter je toetstenbordje. Je zult je comment moeten motiveren anders delete ik ‘m. Met een UITERST vriendelijke groet.

 9. Ten eerste gaat het hier helemaal niet over of ik mevrouw Antoinette (zo goed?) ken of niet en om wat ik verdien (ben daar trouwens zeer tevreden mee), het gaat om het feit of dit artikel betrouwbaar is of niet.
  Ik zeik niet af, ik constateer.
  Het programma van mevrouw Antoinette maakt m.b.t. dit soort onderwerpen zeer eenzijdige televisie die jij dus ook bent gaan geloven, toch jammer…
  Dit zogenaamde onderzoek is compleet niet wetenschappelijk onderbouwt, het scoort wel leuk.
  Volgens haar programma zijn farmaceuten zakkenvullers, artsen zijn volgens haar een soort sukkels (hebben wel een wo-opleiding, die zij zelf niet eens heeft) die zich de wet laten voorschrijven door de farma, een apotheker (tevens ondernemer) heeft volgens haar genoeg aan de Balkende-norm, terwijl zij zichzelf er, bij de publieke omroep nog wel, niet aan hoeft te houden (???).
  De gezondheidszorg is gehouden aan strenge regels die in de wet zijn vastgelegd, deze regels werken 2 kanten op.
  Artsen en deze industrie verdienen meer credits, er zouden maar eens geen medicijnen en artsen zijn.
  Ik kan hier nu ook een bewering geven waarom ik denk dat mensen in het verkeer opgefokt/roekeloos reageren maar dat is net zo ongegrond als het artikel hierboven.
  Mijn comment was misschien wat te kort maar als je een dergelijk artikel plaatst kan je ook wel eens een andere reactie krijgen dan je had gedacht.
  Je zal mijn reactie waarschijnlijk niet kunnen waarderen, je wordt er depressief en zelfs agressief van (?) en dat verbaasde mij erg.

  Als jij je beter gaat voelen door mijn comment te deleten en geen pilletje hoeft te nemen dan by all means, delete ik mijzelf hierbij met liefde, lol….

  Prettige avond nog!

 10. Evert: dat schrijf je anders niet, dat dit artikel slecht onderbouwd is. Ik schrijf iets naar aanleiding van een tv-programma dat volgens mij zeer goed in elkaar zit.Waar tientallen redacteuren op werken en waar niet ‘zomaar’ wat geroepen zal worden. Ik ben blij dat consumentenorganisaties bestaan. En ja: ik ben ook blij dat er artsen bestaan. Al vind ik de medische wetenschap tegenwoordig wel erg op geld verdienen en niet meer op de mens gericht. Dat put ik uit mijn eigen ervaring. We hebben dus een andere mening. Als jij die niet overtuigend kunt opschrijven, is dat jouw probleem.

 11. Het ging hier over antidepressiva en de negatieve bijwerkingen die deze medicijnen kunnen hebben. Ik vind het shocking dat medicijnen die je juist rustig zouden moeten maken, juist agressie als bijwerking hebben. Er wordt nergens gezegd dat mensen die ze niet slikken niet agressief in het verkeer zouden kunnen zijn. Natuurlijk is dat ook zo. Ik begrijp nog steeds je punt niet.

 12. Wat heb jij toch met Abba? Wel grappig om weer te kijken naa die gekke cape van Bjorn, en dat haar en die gekke dingen boven Agneta’s knieen. :-))

 13. Prima dat je zo over medicatie denkt en ik ben het met je eens dat er te gemakkelijk antidepressiva wordt voorgeschreven. Maar ik erger me aan de manier hoe je het wel degelijk bagataliseert. Je zegt dat je de zware gevallen niet over het hoofd wilt zien, maar daar lees ik niet zo veel over. Zelf heb ik een paniekstoornis gehad: ik kon helemaal niks meer en had veel lichamelijke klachten. Ik weet niet wat het precieze effect van antidepressiva is, maar het gaat nu steeds beter en misschien ligt dat deels aan het steuntje in de rug door Citalopram. Nogmaals, ik begrijp je reactie en ben het daar deels mee eens, maar in sommige gevallen is deze medicatie ook een uitkomst.

 14. @Non: dat begrijp en respecteer ik volkomen. Ik denk dat als je zelf nooit zoiets hebt gehad, je het ook niet zo goed kunt invoelen. Dus dank voor je reactie. Hoop dat het beter met je gaat 🙂

 15. Ik slik al meer dan 10 jaar antidepresciva. Dit onderdruk al mijn goede gevoelens ook. Ik wordt daardoor mat en heb al sinds meer dan tien jaar een lekker goed gevoel.
  Pillen zonder goede begeleiding daarin is erg slecht. Mede daardoor ook veel meer agressie die door de arts de emoties onderdrukt.
  Pillen slikken is goed voor de farmaceutische industrie, maar zeker niet alleen voor de client.

  Vaak is ook zo dat mensen die zoch voordoen als art of SVP-er zijn dat vaak om macht, om met hun macht zieke en vaak erg beperkte mensen te onderdrukken om er zelf beter van te worden.
  Nederlands is geen zorgstaat. De artsen en andeere zogenaamde deskundigen maken ons allemaal maar zieker om er zelf beter van te worden.
  Zoals mensen met een laag iQ moet je dom houden, want die mensen snappen jouw nivo toch niet.
  Ik vind dat je reinste vorm van geestelijke manipulering en mishandeling.

  Strafbaar zal dat moeten zijn, maar we werken en worden allemaal betaald mede door de pillen industrie

  Word zeker vervolgd

  Ronald Wienbelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*