Loud music in cars: gevaarlijk!

Volume op tien en lekker meebleren in de auto. Bestaat er iets lekkerders dan dat? Ergens is het wel logisch, het is afleiding, maar uit onderzoek van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit blijkt nu zwart op wit dat jongeren die achter het stuur naar hun favoriete muziek luisteren, meer fouten maken in het verkeer.

Het onderzoek werd gedaan onder 85 jongeren die ieder in totaal zes autoritten van veertig minuten moesten maken samen met een onderzoeker/rij-instructeur. Twee keer reden ze met muziek aan die ze zelf mochten kiezen, twee keer met rustige muziek die de rijvaardigheid zou verbeteren op de achtergrond en twee keer in stilte.

Als de jongeren naar hun favoriete muziek luisterden, maakte maar liefst 98 procent tijdens minstens één van de ritten gemiddeld drie fouten. Bijna een derde had een waarschuwing nodig, bij 20 procent moest de instructeur bijsturen of remmen om een aanrijding te voorkomen. Ook maakten ze fouten zoals te hard rijden en bumperkleven.

Zonder muziek, maakte 92 procent nog steeds fouten. Reden de jongeren met muziek op de achtergrond die bedoeld is om de veiligheid te verhogen, dan daalde het aantal fouten met 20 procent. Volgens de onderzoekers hebben veel jongeren een voorkeur voor snelle, harde muziek die juist afleidt van het autorijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*